Photo Archive

 

 

nBits heeft speciaal voor de actieve fotograaf een foto archiverings programma ontwikkeld.
Met Photo Archive 4 is het erg eenvoudig om uw foto's te organiseren, publiceren en vooral ook terug te vinden. En: hij is nog gratis ook!

Waarom Photo Archive?

Gratis
Photo Archive is gratis te downloaden en gebruiken. Je hoeft je niet te registreren en je mag het programma op meerdere computers tegelijk gebruiken, zolang als je wilt! Pas als je de archief-database vanaf een andere computer wilt gebruiken of je wilt foto's naar een website uploaden, pas dan heb je de uitgebreidere versie nodig. De 1e 30 dagen nadat je het programma hebt geïnstalleerd werkt die uitgebreide functionaliteit ook, zodat je die meteen kan uitproberen.

Grote Collecties
Photo Archive is speciaal ontwikkeld voor grote foto-collecties, waarbij de foto's zelf gemakkelijk verplaatst (kunnen) worden van een lokale hard-disk naar een netwerk-schijf of een externe USB-schijf. Daartoe worden de gegevens van alle foto's, inclusief een verkleinde afbeelding in een database opgeslagen. Ook de EXIF-gegevens (uitgebreide informatie, die door de digitale camera aan de foto wordt toegevoegd) worden daarbij bewaard, zodat je op de belangrijkste opname-gegevens kan zoeken: datum, sluitertijd, dafragma, ISO etc.

Hierdoor zijn alle foto's altijd heel snel terugtevinden en te bekijken, zelfs als de foto's niet op dezelfde computer als die van de gebruiker staan, maar ergens anders.

 

Meteen georganiseerd
Vanaf het moment dat foto's zijn geïmporteerd in het archief zijn ze ook georganiseerd. Deze allereerste indeling van je foto's zorgt ervoor dat je ze altijd terug kan vinden op basis van de reportage waarvoor/waarbij de foto's zijn gemaakt en natuurlijk op datum. Je kan de foto's uiteraard daarna ook nog op heel veel verschillende manieren in verschillende albums opnemen.

Alles bij elkaar bewaren
Photo Archive houdt alle foto- en film-bestanden altijd bij elkaar. Als een RAW-bestand wordt ingelezen, dan wordt daar ook het eventueel bijhorende jpeg-bestand bijgezocht. Als een movie bestand wordt geïmporteerd, wordt daar het eventuele thumbnail-bestand bijgezocht en bewaard. Zodra een bewerking op foto wordt gestart, wordt er een een kopie (reproductie) gemaakt. Die kopie wordt aan het bewerkingsprogramma doorgegeven en vervolgens ook bij de oorspronkelijke foto bewaard.
Ook documenten kunnen bij foto's worden bewaard. Een document is een verwijzing naar een office-document of een web-url zijn. Documenten kunnen ook bij reportages en batches worden bewaard.

 

Organiseren is: terugvinden

Reportages
Zoals hierboven al is aangegeven worden de foto's bij het importeren toegewezen aan een reportage, die zelf weer bij een categorie hoort. Categoriën en reportages zijn daarbij geheel vrij te kiezen.

Albums
Albums kunnen met behulp van album-(sub)categoriën worden georganiseerd. Dit kan tot op 5 niveaus diep. Op deze manier kan bijvoorbeeld een web-gallery vanuit het archief worden opgebouwd. Het nBits web-album is volledig vanuit Photo Archive opgebouwd! Behalve een web-gallery kan je albums gebruiken om foto's voor een foto-album te verzamelen, voor een foto-cd etc.

Keywords
Door het toevoegen van sleutelwoorden aan (een reeks van) foto's, kunnen die foto's ook heel gemakkelijk en snel worden teruggevonden. De zoek functie ondersteund daarbij ook combinaties van sleutelwoorden, waarbij dan wordt gezocht naar foto's, die aan alle sleutelwoorden voldoen.

My Archive
Met behulp van de My Archive toolbar is het heel eenvoudig om de laatste 5 reportages en/of albums terug te vinden. Tevens kunnen foto's met de My Archive toolbar op datum gevonden worden.

Bewerken is: verbeteren

Reproducties
Voorafgaand aan elke foto-bewerking, die door Photo Archive wordt gestart, wordt een kopie My Archive toolbargemaakt van de oorspronkelijke foto, waarna de kopie wordt bewerkt. Op deze manier wordt voorkomen, dat de oorspronkelijke foto per ongeluk verloren gaat. Als het om RAW-bestanden gaat, wordt ook eerst een kopie gemaakt, maar wordt het RAW-bestand aan de editor doorgegeven. De gemaakte kopiën of reproducties zijn heel gemakkelijk vanuit het programma te beheren.

Foto bewerken
Er zijn een aantal eenvoudige handelingen die met Photo Archive zelf kunnen worden uitgevoerd, zoals het roteren van foto's, contrast en/of belichting aanpassen. Deze bewerkingen kunnen op meerdere foto's tegelijk worden toegepast. Uiteraard is een gespecialiseerd bewerkingsprogramma hier beter in. Photo Archive gebruikt het windows-systeem om te bepalen welke editor moet worden opgestart voor het bewerken van een foto. Dus als in windows is vastgelegd dat Adobe Photoshop de editor is voor .jpg bestanden, wordt door Photo Archive Photoshop voor een bewerking op een .jpg bestand gestart. Ook dit kan voor meerdere foto's tegelijk.
Het is ook mogelijk om 1 of meer foto's middels een door (bijvoorbeeld) Photoshop aangemaakt batch-bestand te laten "bewerken".

Uitsnede maken voor een wallpaper

Wallpaper maken
Het is heel gemakkelijk om snel een wallpaper te maken van een mooie foto. Als je op de huidige PC een andere achtergond-afbelding wilt, kan je rechts-klikken op een foto en vervolgens kiezen voor: "Set as background image".
De volledige foto wordt dan als achtergrond voor je buraeublad gebruikt. Als je een uitsnede van een foto wilt maken, die precies op je breedbeeld-scherm (of 2 naast elkaar) past, kan dit met de selectie-tools op het zoom-scherm.

HDR Foto's maken
High Dynamic Range foto's zijn een fluitje van een cent. Klik rechts op een RAW-foto en kies voor "Generate HDR-image". Het programma genereert er automatisch een aantal afbeeldingen bij met aangepaste belichting en start een HDR-programma (zoals Photomatix Pro of Photoshop) op, waarmee het karwei afgemaakt kan worden. Als je zelf al een serie foto's middels bracketing hebt gemaakt, kan je die serie selecteren en met dezelfde menu-keuze met de gekozen foto's het HDR-programma starten.

Publiceren is: gevonden worden

Web-album
Het publiceren van foto's kan het eenvoudigst door de foto's op te nemen in een album en vervolgens dat album te publiceren. Je kan zelf de hele categorie in 1x publiceren of zelfs de hele boom-structuur (van categoriën met albums). Vooral voor mensen met een eigen foto-gallerij op internet is dat ideaal. Stel voor een categorie in naar welke website deze gepubliceerd moet worden en dat is alles. Door deze instelling eenmalig vast te leggen kunnen alle sub-categoriën en/of albums, die hierbij horen in 1x gepubliceerd worden! Behalve de foto's te uploaden kunnen ook webpagina's worden gegenereerd en ge-upload.

XML
XML is dé manier om gegevens tussen verschillende programma's uit te wisselen. Vandaar dat het Photo Archive ook album (en hun foto's) gegevens middels XML kan exporteren. Daarbij worden ook alle EXIF-gegevens meegenomen. Het xml-schema (.xsd file) wordt bij de installatie in de programma-directory geplaatst.

CD of DVD
Met Photo Archive kunnen ook foto's op CD of DVD worden gebrand. Ook hier kan de categorie/album structuur worden gebruikt.

Lokaal afdrukken
Door een aantal foto's te selecteren in de foto-browser en vervolgens op [Print]-knop te klikken kunnen foto's gemakkelijk worden afgedrukt: als een contactvel, of blad-vullend of iets daar tussen in, alles is mogelijk en heel eenvoudig.

De print-order manager

Online afdrukken
Voor het snel een paar foto's nabestellen is het genoeg om het on-line printservice programma te starten (bijvoorbeeld van Albert Heijn, Kruidvat of ProFotonet). Vervolgens met [Ctrl]-slepen de gewenste foto's naar het programma slepen en de bestelling is al bijna klaar.
Met de Print-order manager kan het allemaal nog veel geavanceerder. Bestellingen kunnen met de hand worden toegevoegd, maar (veel handiger) ook worden geïmporteerd. Een workflow zorgt ervoor dat de bestellingen pas worden ge-upload als er is betaald, en voor het verdere verloop van het bestel proces. Het voor het importeren gebruikte xml-schema is bijgevoegd.

Downloaden

Een gratis "light"-versie is vanaf deze site hier te downloaden. Gedurende de eerste 30 dagen is het archief volledig functioneel. Daarna worden de professional-eigenschappen uitgeschakeld. U kunt dan geen externe database op een andere machine meer gebruiken of uw foto's naar een website uploaden. Na registratie (à € 15,-) kunt u (weer) onbeperkt gebruik maken van de "professional" versie.